Відбулася зустріч Комітету асоціації ЄС-Україна

Відбулася зустріч Комітету асоціації ЄС-Україна
5 листопада у Брюсселі відбулася 5-а зустріч Комітету асоціації між ЄС та Україною. Захід дозволив Європейському Союзу та Україні підбити підсумки у впровадженні Угоди про асоціацію та підготуватися до зустрічі Ради асоціації, що має відбутися найближчими місяцями. Про це йдеться на сайті представництва ЄС в Україні.

Це була перша зустріч Комітету від часу президентських і парламентських виборів, які відбулися цього року. Вона стала нагодою для обміну думками з представниками нового уряду України. Делегації сторін очолювали віцепрем’єр-міністр України з європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба та заступник директора з питань Європи та Центральної Азії Європейської служби зовнішньої дії Люк Девінь. 

ЄС привітав оновлене та амбітне прагнення до реформ в Україні, яке відображає очікування українських громадян, зокрема у сферах верховенства права та боротьби проти корупції, а щодо економічних питань, які мають прямий вплив на щоденне життя в Україні. Євросоюз визнав очікування досягти швидких результатів; однак нагадав, що швидкість та ефективність повинні йти пліч-о-пліч з інклюзивним законодавчим процесом. 

ЄС привітав значний прогрес, якого було досягнуто протягом останніх місяців у багатьох сферах. ЄС особливо підкреслив важливість прогресу у здійсненні судової реформи, а також реформи прокуратури та Служби Безпеки. Сторони обговорили дії з поліпшення інвестиційного клімату, а також зусилля з пришвидшення прогресу, наприклад, у транспортному секторі. 

Угода про асоціацію, включно з глибокою та всеосяжною зоною вільної торгівлі, являє собою дорожню карту реформ, продовжуючи політичну асоціацію та економічну інтеграцію України з ЄС. 

Також ЄС нагадав про важливу роль, яку відіграє дієве громадянське суспільство в Україні.

Євросоюз вкотре підтвердив свою безперервну підтримку зусиллям України зі здійснення реформ, зокрема за допомогою технічної та фінансової допомоги. Об’єм такої допомоги є безпрецедентним для будь-якої країни з-поза меж ЄС (15 мільярдів євро від 2014 року). Її надання прив’язане до продовження реформ у ключових сферах, наприклад децентралізації та реформ і державного управління. 

Окрім того, користуючись нагодою, ЄС підтвердив підтримку незалежності, суверенітету й територіальної цілісності України у межах її кордонів, визнаних міжнародною спільнотою. Євросоюз і надалі засуджує незаконну анексію Криму і Севастополя Росією; він залишається відданим своїй політиці невизнання, зокрема за допомогою обмежувальних заходів. ЄС привітав зміцнення зусиль стосовно сходу України. Євросоюз привітав непохитну підтримку Україною сталого та мирного розв’язання конфлікту на сході Україні, а також зусилля, яких доклала країна у напрямі повного виконання Мінських угод. Він закликав Росію та підтримувані нею збройні формування діяти у такий самий спосіб.

Джерело


З ЦИМ МАТЕРІАЛОМ ЧИТАЮТЬ