Користь від шкідника

Користь від шкідника

Анциструси звичайні, яких відносять до сомів панцирних, походять із Південної Америки, але поширилися вони на чотирьох континентах. Ці прісноводні прибульці витісняють автохтонні види й пожирають їхню ікру, приносячи шкоду навіть у сфері годівлі риби. Однак дослідники з Мексики довели в Scientific Reports, що ці шкідники можуть знайти несподіване застосування: якщо їх перемолоти на пасту, вони допоможуть очищати стічні води керамічної промисловості — пише Гері Гартлі в журналі Scientific American.

Сама лише галузь керамічної плитки щороку виробляє щонайменше 16 млрд квадратних метрів продукції. На виробничих підприємствах використовують величезну кількість питної води, а така біологічна система очищення, як ця, могла б уможливити її поновне використання.

Колаген зі сполучної тканини тих риб у поєднанні із сульфатом заліза й сульфатом алюмінію діє як коагулянт: суміш розм’якшує крихти забруднень, які затримались у стічних водах, унаслідок чого вони накопичуються в більші грудки, які легше можна відфільтровувати. Науковці виявили, що так можна усунути94 % твердих частинок зі стічних вод керамічної промисловості й зменшитивміст органічних речовин у відходах води на 79 %. Дослідники підкреслюють, що отримана ними рибна суміш є менш токсичною, ніж інші доступні коагулянти — що суттєво, оскільки та токсичність знеохочує деяких виробників очищувати воду від керамічних відходів.

“Відходи з виробництва кераміки здебільшого залишаються сохнути на сонці, а потім це болото усувають або використовують як наповнювач, — говорить еколог Мігуель Мауріціо Агвілера Флорес із Національного політехнічного інституту в Мехіко, який керував цими дослідженнями. — Люди не хочуть повторно використовувати цю воду, боячись її токсичності, спричиненої використанням доступних на ринку хімічних коагулянтів, тому зараз уся ця вода є безповоротно втраченою”.

Суміш легко приготувати, але Агвілера Флорес каже, що отримання достатньої кількості біомаси для промислового використання може бути обмежувальним чинником. Вилов сомів у дикій природі міг би заспокоїти попит на низькому рівні, а збільшення масштабу вимагало б їхнього розведення, однак робити це треба було б дуже обережно.

“Управління стічними водами від великих промислових процесів є серйозною проблемою, і керамічна галузь тут не виняток, — каже Айлін Де Гвіре, директор із технічних питань і комунікації в Американському керамічному товаристві. — Використання інвазійного виду здається творчим способом застосування однієї проблеми задля розв’язання іншої”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.


З ЦИМ МАТЕРІАЛОМ ЧИТАЮТЬ


Помічні шершні  Таємничий палець панди