ЄС та США відреагували на продовження незаконного ув’язнення українських моряків у РФ

ЄС та США відреагували на продовження незаконного ув’язнення українських моряків у РФ
Лефортівський районний суд Москви знову подовжив утримання під вартою 24-ох українських військовослужбовців, цього разу до 24 та 26 липня відповідно. Спочатку таке рішення виніс суд Сімферополя у незаконно анексованому Кримському півострові. Військовослужбовців утримують від 25 листопада 2018 року, відколи Росія захопила їх та їхні кораблі у Керченській протоці, безпідставно застосувавши воєнну силу.

У відповідь на такі дії Москви Європейський Союз закликав Росію звільнити 24 українських моряків, захоплених у Керченській протоці. Про це йдеться у заяві речниці ЄС. 

“Представництво ЄС у Москві та низка дипломатичних місій ЄС спостерігали за судовим процесом у Лефортівському районному суді доти, доки засідання не оголосили закритим.

Євросоюз неодноразово заявляв, що очікує від Росії негайного та беззастережного звільнення 24-х захоплених українських моряків. Поки моряки ув’язнені, Росія повинна шанувати їхнє право на судове представництво та безперешкодний доступ до них консульських представників, а також гарантувати належне медичне лікування для усіх членів екіпажу, оскільки кількох з них було поранено під час захоплення. 

У відповідь на ескалацію ситуації у Керченській протоці ЄС додав низку російських посадовців до списку осіб, на які поширюються обмежувальні заходи за дії, що  підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України. Ми очікуємо, що Росія забезпечить безперешкодний та вільний прохід через Керченську протоку до та з Азовського моря відповідно до міжнародного права”, – йдеться у заяві, яку оприлюднило Представництво ЄС в Україні.

Посольство США в Україні на офіційній сторінці у Twitter також відреагувало на продовження незаконного арешту Росією  українських моряків: “Рішення російського суду про несправедливе продовження тримання під вартою українських моряків – жахливе. Росія повинна негайно повернути Україні затриманих членів її екіпажу і судна та поважати суверенітет і територіальну цілісність України”.

Джерела: https://eeas.europa.eu/headquarters/headquarters-homepage/61202/statement-spokesperson-extended-illegal-detention-ukrainian-servicemen_en

https://twitter.com/USEmbassyKyiv/status/1118791952449904640

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.


З ЦИМ МАТЕРІАЛОМ ЧИТАЮТЬ