У Судані відбувся військовий переворот

У Судані відбувся військовий переворот
Нещодавно в Судані змінилася влада – військові захопили ключові урядові установи. Суверенна рада, що виконувала функцію перехідного уряду, була відсторонена. Мешканці Судану вийшли на протестні акції в багатьох містах країни.

Військових очолює генерал Омар аль-Башир. Він правив країною впродовж 20 років, проте після масових протестів у 2019-му та тиску світової спільноти погодився на формування Суверенної ради, до якої ввійшли громадські діячі та військові. Рада мала нормалізувати ситуацію в країні й підготувати Судан до виборів 2023 року, після яких, найімовірніше, військових би повністю відсторонили від влади. Саме тому між громадськими та військовими представниками Суверенної ради виник конфлікт.

Політики нової генерації закликали реформувати суспільне життя Судану, насамперед сектор оборони й безпеки, боротися з корупцією, притягти всіх винних до відповідальності. Військові, звичайно, не були задоволені такими ініціативами, оскільки контролювали більшість секторів економіки, а також видобуток корисних копалин, зокрема золота, що є найприбутковішим. Військові також очолювали більшість корупційних схем, тож боротьба проти корупції їм не була потрібна. Окрім того, нова політична еліта вимагала притягнути Омара аль-Башира до кримінальної відповідальності та скерувати його справу в Європейський суд із прав людини. Натомість військові не хотіли виносити на суд світової спільноти свої злочини, серед яких різанина в Хартумі, розстріли протестантів тощо. Тому вони захопили владу й почали переслідувати журналістів, громадських діячів та опозиційних політиків.

Світова спільнота по-різному відреагувала на ці події. Китай, наприклад, поки що утримався від коментарів, хоча він має свої інтереси в Африці, а зокрема й у Судані. Росія підтримала переворот і зазначила, що це цивілізована зміна влади. Ця позиція є цілком очевидною, оскільки Москві набагато зручніше домовлятися з диктатором, ніж із демократичним урядом. Окрім того, російські військові вже співпрацювали з генералом Омаром аль-Баширом, зокрема погодили з ним розміщення російської військової бази на території Судану. За каденції Суверенної ради ця угода була тимчасово зупинена.

Демократичні країни здебільшого засудили переворот. США, наприклад, закликали повернути попередній тимчасовий уряд. І хоча військові поки що міцно утримують владу, вони змушені йти на поступки, оскільки потребують економічної допомоги від США і Світового банку, який зазначив, що незабаром припинить фінансувати Судан. 

Щоб трохи зменшити напругу, військові відпустили заарештованого прем’єр-міністра країни Абдаллу Хамдука й пообіцяли найближчими тижнями сформувати новий уряд. Як надалі буде розгортатися ситуація в Судані – побачимо згодом.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.


З ЦИМ МАТЕРІАЛОМ ЧИТАЮТЬ


Чи хоче Китай захопити Тайвань? Чи вийдуть країни ЄС із НАТО?