Всередині нашої голови

Всередині нашої голови

Чому саме ми, а не горили, створили зоологічні сади? Інші примати спокійно живуть на своїх щораз менших територіях, не кидаючись у вічі, водночас люди поширилися по планеті, змінюючи її до невпізнанності, – пише Томас Саддендорф у журналі “Scientific American”.

“Проте наше панування не є результатом фізичної переваги – інші тварини сильніші і швидші, а їхні органи чуттів краще розвинені. Людське домінування – заслуга наших розумових здібностей. Однак виявити ментальні риси, що відрізняють нас від решти тварин, надзвичайно важко. До того ж все нові дослідження начебто доводять, що тварини – від птахів до шимпанзе – у деяких аспектах не поступаються людям.

Фото. shutterstock.com

Минулого року у “Science” з’явилася стаття, яка стверджувала, що круки здатні планувати майбутнє так, як це роблять люди. Науковці навчили п’ятьох птахів підіймати камінчик і кидати його до коробки, за що пернаті отримували винагороду. Згодом круки безпомилково вибирали камінці із більшої кількості різних предметів, які мали відволікти їхню увагу, а потім прилітали з ними до коробки за кілька годин до її відкриття. Автори досліджень стверджують, що круки здатні гнучко “думати про майбутнє”, що є ключовою пізнавальною навичкою людей.

Однак ці вчинки круків, як і подібні когнітивні досягнення мавп, за якими спостерігали під час інших досліджень, можна пояснити простіше. Пізнавальні здібності тварин і людей є наближеними, але відрізняються у двох аспектах: потребі обмінюватись своїми роздумами з іншими особами та вмінні будувати базові сценарії – вигадувати різноманітні можливі ситуації і ментально ними маніпулювати, щоб протестувати різні варіанти подій. Виникнення цих двох рис призвело до трансформації людського розуму, тому ми почали змінювати світ”.

Переклад Володимира Павліва

Джерело

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.


З ЦИМ МАТЕРІАЛОМ ЧИТАЮТЬ