Чи припиниться ізраїльсько-палестинське протистояння?

Чи припиниться ізраїльсько-палестинське протистояння?
Упродовж останніх тижнів триває ізраїльсько-палестинський конфлікт, унаслідок якого загинули сотні палестинців та десятки ізраїльтян. Напруження між сторонами накопичувалося не один рік і системно не вирішувалося.

Ситуація загострилася після того, як Верховний суд Ізраїлю прийняв рішення виселити палестинські родини з ізраїльської території. Пізніше відбулися сутички арабів з ізраїльською поліцією біля мечеті Аль-Акса. Радикально налаштований ХАМАС закликав завдати ударів по Ізраїлю й перейшов до безпосередніх дій. Палестинці здебільшого підтримали рішення ХАМАСу.

Обстріли відбуваються з обох сторін конфлікту. Палестинські ракети, скеровані на ізраїльські міста, досягають цілі лише частково, адже Ізраїль використовує систему оборони “Залізний купол”, знищуючи більшість снарядів ще в повітрі. Ізраїль зі свого боку обстрілює палестинський регіон, особливо ті будівлі, де розміщено керівництво ХАМАСу чи сконцентровані палестинські бойовики. 17 травня Армія оборони Ізраїлю завдала удару по будинках дев’яти командирів ісламського руху. За даними ЦАХАЛ, був знищений оперативний штаб служби безпеки ХАМАСу.  

У липні в Палестині мають відбутися президентські вибори, а пізніше – парламентські. ХАМАС має всі шанси виграти їх як у секторі Гази, так і на Західному березі, де останнім часом також відбуваються заворушення. Звичайно, за умови, що конфлікт не буде тривалим. Протистояння також вигідне і прем’єр-міністру Ізраїлю Беньяміну Нетаньяху, оскільки посилює його позиції на майбутніх виборах.

Світова спільнота закликає сторони припинити конфлікт і провести переговори. Зокрема, країни ЄС засудили протистояння, унаслідок якого гинуть цивільні особи. США підтримали Ізраїль як свого союзника, але водночас закликали до припинення протистояння й надіслали свого представника в країну, щоб він оцінив ситуацію й розробив шляхи її врегулювання.

Ізраїль закликав світову спільноту схвалити його право на захист своїх теренів. Однак це не повинно перейти в збройне вторгнення на територію Палестини, що може призвести ще до більш трагічних наслідків. Саме тому арабська спільнота в багатьох країнах підтримує в цьому конфлікті саме Палестину. Зокрема, у Парижі, Берліні, Нью-Йорку відбулися протести тамтешніх палестинців проти Ізраїлю. Хоча, найімовірніше, вони не стануть масовими, оскільки палестинська діаспора не така потужна, як ізраїльська.

Іран, який завжди декларував, що буде боротися з Ізраїлем, підтримує палестинців, але реальної фінансової чи військової допомоги не надає. Експерти здебільшого вважають, що Іран не хоче втягуватися в конфлікт з Ізраїлем, оскільки проводить перемовини зі США щодо своєї ядерної програми й не прагне загострювати із Штатами відносини. Крім того, 18 червня в країні відбудуться вибори президента, і жоден кандидат не хоче входити в конфлікт із непередбачуваними наслідками. Палестинців підтримує також “Хезболла”, але серйозної допомоги вона поки що не надала.

Отже, протистояння в цьому регіоні й далі триває. З ініціативою гуманітарного перемир’я виступив і Єгипет, але Ізраїль на це поки що не погоджується. Будемо сподіватися, що напруга в цьому регіоні найближчим часом зменшиться й обидві сторони сядуть за стіл переговорів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.


З ЦИМ МАТЕРІАЛОМ ЧИТАЮТЬ


Польсько-українська співпраця посилюється Геноцид вірмен: чи виплине заява Байдена на турецько-американські відносини?